Molenstraat 8c
3764 TG, Soest
Telefonisch bereikbaar
tussen 08:45 - 13:30
Telefoonnummer
035 - 602 36 81
Algemeen

Ik zou de SWOS niet willen missen

Menu

Dementie

Geheugenproblemen, verwardheid, niet meer weten welke boodschappen gedaan moeten worden terwijl u al in de winkel bent. Herhaalde malen hetzelfde vragen of vertellen. Voor uzelf kan het verwarrend zijn. Soms gaan geheugenproblemen heel geleidelijk, zodat het lijkt als dat er niets aan de hand is. Dementie kan een sluipend proces zijn.

In Soest komt dementie meer voor als we dit vergelijken met de rest van Nederland. Er zijn veel mensen met dementie die alleenstaand zijn. Dit heeft te maken met de leeftijdsopbouw (meer ouderen) en leefsituatie (veel alleenstaanden) van senioren in Soest vergeleken met de rest van Nederland).

De ouderenadviseur kan u helpen de weg te vinden.

Wat is er aan de hand?
Weten wat er aan de hand is. Het kan indrukwekkend zijn om te horen dat u geheugenproblemen hebt. Maar het kan voor u en uw omgeving ook helpen te weten wat er met u aan de hand is. 

Wie kan u helpen de diagnose te vinden?
De huisarts, GGZ Centraal of de geriater. Via de huisarts kunt u een verwijzing vragen naar GGZ centraal of de geriatrische poli in het Meanderziekenhuis of het ziekenhuis in ’t Gooi. Zij doen verschillende onderzoeken doen waarna de diagnose gesteld kan worden.

Wat kan helpen?
Als u gehoord hebt dat u dementie heeft, of uw partner kunt u geneigd zijn om hier niet over te willen praten. U wilt het liever niet weten en soms de situatie ontkennen. Het gevoel dat het niet waar kan zijn wat u gehoord hebt.

Blijf er niet alleen mee zitten, praat er over met familie, vrienden en kennissen. Praten lucht op en geeft steun. Dat hebt u nodig in deze situatie. Praat er over met de casemanagers dementie, tel: 06 426 21 838. Die kan u helpen hoe om te gaan met dementie. Vooral met de veranderingen die dementie voor u en uw omgeving betekenen.

Cursussen:

  • Voor partners, familie en andere naasten van mensen met dementie

In het najaar start een nieuwe cursus in samenwerking met Welzijn Baarn.

  • Digitale cursus omgaan met dementie via Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland biedt op haar website https://www.dementieonline.nl/ een training van 6 keer om te leren omgaan met dementie. Interessant als u thuis meer informatie wilt krijgen.

Vraag thuis hulp
Geheugenproblemen kunnen ook minder overzicht geven in het huishoudelijk werk, het verzorgen van u zelf of het moeilijk vinden om de dag goed in te vullen. Hulp en ondersteuning thuis kan deze situatie vergemakkelijken. 
Vraag hulp voor het huishoudelijk werk, regel warme, koelvers of vriesversmaaltijden thuis, maak gebruik van vervoersvoorzieningen, regel hulp voor het wassen/ douchen en of aankleden.

Vraag ondersteuning thuis van een vrijwilliger, die met u een spelletje kan doen, een wandeling kan maken of gewoon lekker thuis komt zitten ter geruststelling. De ouderenadviseur kan u helpen deze voorzieningen aan te vragen.

Andere voorzieningen waar de ouderenadviseur bekend mee is:

  • Het Alzheimercafé in Amersfoort of Baarn.
  • Casemanagers dementie
  • Dagactiviteiten
  • Dagbehandeling
  • Ontmoetingsgroep voor mensen met beginnende dementie
  • Gespreksgroep voor mantelzorgers met dementie
  • Gespreksgroep voor mensen met dementie
  • Brochures over dementie

Bereikbaarheid ouderenadviseur:
De ouderenadviseur, Jenneke Hotke, heeft donderdagmorgen van 9.00-10.00 uur telefonisch spreekuur. Per e-mail kunt u haar bereiken op het volgende emailadres: ouderenadviseur@swos.nl . U kunt ook dagelijks bellen van 8.30-12.30 uur en vragen of de ouderenadviseur contact met u opneemt.

Op internet is diverse informatie over dementie te vinden. Wil u meer weten? Kijk dan eens op de website www.moderne-dementiezorg.nl

In Soest zijn diverse casemanagers dementie aanwezig, die u thuis kunnen begeleiden en ondersteunen om samen of alleen zo lang mogelijk thuis te wonen met dementie, meer informatie kunt u vinden op: Ketenzorg Dementie