Nederlands

Uniek Sporten hulpmiddelen uitleen in gemeente Soest

Vanaf januari 2023 is de Regio Eemland aangesloten bij de Uniek Sporten hulpmiddelen uitleen. Alle inwoners van Soest/Soesterberg kunnen hier gebruik van maken.

Wat is Uniek Sporten Uitleen en waarom zou je hier gebruik van willen maken?
Sport en bewegen houd je fit. En het geeft plezier. Maar welke sport past het best bij jou? En waar vind je de benodigde sporthulpmiddelen? Uniek Sporten Uitleen zorgt er voor dat mensen met een fysieke beperking binnen de Gemeente Soest/Soesterberg sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod van sporten uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past.

Werkwijze
Uniek Sporten Uitleen is meer dan alleen een sportrolstoel of handbike uitleen, het is een mobiliteitsgarantie. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Indien nodig wordt het product afgeleverd op een gewenste locatie. Bovendien zitten er geen kosten verbonden
aan deze dienst!

De sportrolstoel of ander hulpmiddel leen je dan minimaal een week tot maximaal vier maanden. Binnen die periode kun je namelijk een goed beeld krijgen of die sport bij jou past, zegt Monique Kalkman van Uniek Sporten Uitleen. "Ook of het fysiek bij je past. Als je wilt gaan basketballen, maar je kunt die bal niet tot de hoogte gooien van de basket, dan kan ik me voorstellen dat het geen leuke sport is om te doen. Het kan dus dat het aan je fysieke gesteldheid ligt dat basketbal geen optie is. Kom je daar na twee maanden achter en je wilt bijvoorbeeld gaan rolstoel hockeyen met een andere rolstoel, dan is dat geen probleem bij Uniek Sporten Uitleen. Zo kun je meerdere keren een beroep doen op deze uitleenservice om te kijken wat bij jou past."

Na de uitleenperiode kan de gebruiker een rapport krijgen met de maten van het gewenste hulpmiddel. Met dit rapport kan men vervolgens naar de gemeente voor het aanvragen van het juiste sporthulpmiddel.

Hulpmiddelen
In de uitleenpool van Uniek Sporten Uitleen zijn vijf hulpmiddelen beschikbaar, te weten de allround sportrolstoel, court sportrolstoel, vastframe handbike, aankoppelbare handbike en Running Frame. Vanaf eind 2022 is Uniek Sporten Uitleen beschikbaar in de gemeente. De dienst wordt mede mogelijk gemaakt door Uniek Sporten in samenwerking met Welzorg, NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport. Wil je meer informatie over Uniek Sporten Uitleen, dan kunt je naar www.unieksporten.nl/uitleen.

Wil je meer informatie of heb je aanvullende vragen? Marijke Roest (Beweegmakelaar aangepast sporten) gaat graag met je in gesprek. E-mail: beweegmakelaar.as@swos.nl of 06 36 08 85 90.

Nieuwsoverzicht