Molenstraat 8c
3764 TG, Soest
Telefonisch bereikbaar
tussen 08:45 - 13:30
Telefoonnummer
035 - 602 36 81
Algemeen

Ik zou de SWOS niet willen missen

Menu

Cursus leren mantelzorgen

In het voor- en najaar wordt een cursus georganiseerd in samenwerking met diverse partijen in Soest om mantelzorgers meer te steunen in het zorgen voor de ander. 
Veel mantelzorgers ervaren stress of een gevoel van overbelasting. Of je nu zorgt voor iemand met een fysieke handicap of voor een partner met dementie of een kind met een verstandelijke beperking. De belasting en het gevoel te moeten zorgen en alles te moeten regelen kan hetzelfde zijn.
Om die reden zijn de krachten gebundeld en bied elke organisatie haar kwaliteiten om zo een afgewogen en volledige ondersteuning voor mantelzorgers te bieden.

Er is een keuzeprogramma ontwikkeld waarbij mantelzorgers zelf kiezen naar welk onderwerp van het programma zij gaan.
Het programma bestaat uit 7 modules waaruit u kan kiezen:
1. Informatie;
2. Zorgen voor jezelf en grenzen aangeven;
3. Plannen en organiseren;
4. Sterk met je netwerk;
5. Wet- en regelgeving en sociale kaart;
6. Mindfulness;
7. Gezamenlijke afsluiting in het gemeentehuis.

Wat houden de diverse keuzemogelijkheden in?
1. Wilt u meer informatie over ziektebeelden? Dit kan door u in te schrijven voor de volgende informatieavonden: 
14 maart autisme,
4 april geestelijke gezondheidszorg;
5 en 12 april dementie;
10 april de ziekte van Parkinson, en
11 april niet-aangeboren hersenletsel.

2. Wilt u meer weten hoe u goed voor u zelf kan zorgen en uw grenzen kan aangeven dan is de module “Zorgen voor jezelf en grenzen aangeven” de aangewezen keuze.  U leert in deze module hoe u minder gespannen raakt door alle zorgtaken en hoe u een balans kunt vinden in zorgen voor u zelf en voor de ander.
Dit wordt gegeven op 17 en 24 april.

3. Mogelijk hebt u meer baat bij het plannen en organiseren van de zorg, waardoor u meer tijd krijgt voor uzelf. Het leren combineren van werk, privé ,mantelzorg en het stellen van prioriteiten.
Dit kan op 15 en 29 mei.


4. Heeft u juist meer informatie nodig over de wet en regelgeving & sociale kaart? Wat zijn er voor mogelijkheden vanuit de overheid en de gemeente Soest om het u gemakkelijker te maken, welke hulp kan u inroepen en welke organisaties zijn er voor u.
Deze bijeenkomsten worden gehouden op 12 mei en 5 juni.


5. Sommige mantelzorgers hebben het gevoel er alleen voor te staan. Is dit het geval, dan bent u welkom op de bijeenkomst  Sterk met je netwerk. Graag gaan wij met u in gesprek over de lasten en lusten van het ‘zorgen voor’ en hopen dat wij u kunnen inspireren in het ‘zorgen dat’. Sterk met je netwerk, de moeite waard!
Dit wordt gehouden op 23 mei 2018.


6. Leren ontspannen? Op 19 juni 2018  wordt een oriënterende avond over mindfulness gehouden.  U krijgt dan de mogelijkheid om eens te proberen of het bij u past.
19 juni 2018

7. We sluiten gezamenlijk af met een slotbijeenkomst in het gemeentehuis voor alle deelnemers op 26 juni 2018. Hier kunt u terugkijken op deze bijeenkomsten en hoort  u wat de vervolgmogelijkheden zijn.
26 juni 2018

Alle bijeenkomsten vinden plaats aan de Molenstraat 8c te Soest, uitgezonderd de laatste bijeenkomst op 26 juni. We starten om 19.30 uur.

Dit aanbod wordt georganiseerd door de gemeente Soest, GGZ centraal, KAG, Lyvore, Mee, SWOS en Welzin.
De kosten voor het gehele aanbod zijn € 25,- . U kunt zelf kiezen of u een enkele module of het gehele programma wilt volgen. De prijs blijft gelijk.

U kunt zich aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg in Soest 035 609 34 11 of via de website www.zorgzaamsoest.nl/mantelzorg-trainingen

Wilt u meer weten over de cursus? U kunt ook contact opnemen met Inge Broersma, coördinator hulp thuis 035 6023681.