De Drie Eiken De Klarinet Klaarwater
De Drie Eiken De Klarinet Klaarwater
Molenstraat 8c
3764 TG, Soest
Telefonisch bereikbaar
tussen 08:45 - 13:30
Telefoonnummer
035-602 36 81
SWOS SoestIk zou de SWOS niet willen missen
SWOS SoestDe vrijwilligers van de SWOS zijn geweldig!
SWOS SoestIk zou niet weten wat ik zonder klusjesdienst
SWOS moet beginnen
SWOS SoestIk kan actief blijven, er is zoveel te
doen in Soest voor senioren
SWOS SoestDe vrijwilligers van de SWOS zijn geweldig!
MENU

Dementie

Geheugenproblemen, verwardheid, niet meer weten welke boodschappen gedaan moeten worden terwijl u al in de winkel bent. Herhaalde malen hetzelfde vragen of vertellen. Voor uzelf kan het verwarrend zijn. Soms gaan geheugenproblemen heel geleidelijk, zodat het lijkt als dat er niets aan de hand is. Dementie kan een sluipend proces zijn.

In Soest komt dementie meer voor als we dit vergelijken met de rest van Nederland. Er zijn veel mensen met dementie die alleenstaand zijn. Dit heeft te maken met de leeftijdsopbouw (meer ouderen) en leefsituatie (veel alleenstaanden) van senioren in Soest vergeleken met de rest van Nederland).

De ouderenadviseur kan u helpen de weg te vinden.

Wat is er aan de hand?
Weten wat er aan de hand is. Het kan indrukwekkend zijn om te horen dat u geheugenproblemen hebt. Maar het kan voor u en uw omgeving ook helpen te weten wat er met u aan de hand is. 

Wie kan u helpen de diagnose te vinden?
De huisarts, GGZ Centraal of de geriater. Via de huisarts kunt u een verwijzing vragen naar GGZ centraal of de geriatrische poli in het Meanderziekenhuis of het ziekenhuis in ’t Gooi. Zij doen verschillende onderzoeken doen waarna de diagnose gesteld kan worden.

Wat kan helpen?
Als u gehoord hebt dat u dementie heeft, of uw partner kunt u geneigd zijn om hier niet over te willen praten. U wilt het liever niet weten en soms de situatie ontkennen. Het gevoel dat het niet waar kan zijn wat u gehoord hebt.

Blijf er niet alleen mee zitten, praat er over met familie, vrienden en kennissen. Praten lucht op en geeft steun. Dat hebt u nodig in deze situatie. Praat er over met de casemanagers dementie, tel: 06 426 21 838. Die kan u helpen hoe om te gaan met dementie. Vooral met de veranderingen die dementie voor u en uw omgeving betekenen.

Cursussen:

binnenkort start een nieuwe cursus, u kunt zich al aanmelden.  

Alzheimer Nederland biedt op haar website https://www.dementieonline.nl/ een training van 6 keer om te leren omgaan met dementie. Interessant als u thuis meer informatie wilt krijgen.

Vraag thuis hulp
Geheugenproblemen kunnen ook minder overzicht geven in het huishoudelijk werk, het verzorgen van u zelf of het moeilijk vinden om de dag goed in te vullen. Hulp en ondersteuning thuis kan deze situatie vergemakkelijken. 
Vraag hulp voor het huishoudelijk werk, regel warme, koelvers of vriesversmaaltijden thuis, maak gebruik van vervoersvoorzieningen, regel hulp voor het wassen/ douchen en of aankleden.

Vraag ondersteuning thuis van een vrijwilliger, die met u een spelletje kan doen, een wandeling kan maken of gewoon lekker thuis komt zitten ter geruststelling. De ouderenadviseur kan u helpen deze voorzieningen aan te vragen.

Andere voorzieningen waar de ouderenadviseur bekend mee is:

Bereikbaarheid ouderenadviseur:
De ouderenadviseur, Beppie Pouw, heeft maandagmorgen van 9.00-10.00 uur telefonisch spreekuur. Per e-mail kunt u haar bereiken op het volgende emailadres:ouderenadviseur@swos.nl . U kunt ook dagelijks bellen van 8.30-12.30 uur en vragen of de ouderenadviseur contact met u opneemt.

Op internet is diverse informatie over dementie te vinden. Wil u meer weten? Kijk dan eens op de website www.moderne-dementiezorg.nl

In Soest zijn diverse casemanagers dementie aanwezig, die u thuis kunnen begeleiden en ondersteunen om samen of alleen zo lang mogelijk thuis te wonen met dementie, meer informatie kunt u vinden op de website

U kunt met uw familie en vrienden in gesprek hoe u hen hulp kan vragen, hier is een manier voor ontwikkelt zodat u dat makkelijker kan vragen.